PROCEDURA PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI na podstawie ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011z dnia 25.10 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz Rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U.UE L Nr 304.18 z dnia 22 listopada 2011r. – załącznik II)

  1. W Żłobku Samorządowym Nr 7 w Wałbrzychu przy ul. Truskawieckiej 21 wprowadza się sposób informowania rodziców o substancjach i produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji poprzez zamieszczenie na tablicy ogłoszeń wykazu tych substancji.
  2. Informacje o wykorzystywanych produktach do przygotowywanych w danym dniu posiłków dla dzieci można uzyskać na życzenie rodzica u intendentki żłobka.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  • maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  • syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  • zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  1. Skorupiaki i produkty pochodne.
  2. Jaja i produkty pochodne.
  3. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  • żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  • żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
  1. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  2. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  • całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  • mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
  • fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  • estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
  1. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  • serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  • laktitolu.
  1. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  2. Seler i produkty pochodne.
  3. Gorczyca i produkty pochodne.
  4. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  5. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość S02 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  6. Łubin i produkty pochodne.
  7. Mięczaki i produkty pochodne.

Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.